© US Army via Wikimedia Commons

Zes jaar geëist voor neerschieten eigen vader in loods met drugslab in Ermelo

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist tegen een man die onder meer verdacht wordt van het neerschieten van zijn vader in een loods in Ermelo.

Volgens de officier komt de 37-jarige man uit Nunspeet op 18 april 2019 in een zeer boze bui naar de loods, waar hij de confrontatie met zijn vader aangaat. De beide mannen maken ruzie, waarna de 37-jarige vermoedelijk meerdere schoten lost. Eén kogel raakt zijn vader: de 63-jarige man loopt een schotwond aan zijn been op. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk ook een worsteling in de loods heeft plaatsgevonden. Als de politie na het schietincident bij de loods aankomt, wordt het drugslab in de loods ontdekt.

De 63-jarige man verklaart later dat hij zelfmoord heeft geprobeerd te plegen en dat zijn zoon dat voorkomen heeft. De officier van justitie vindt dit scenario ongeloofwaardig. Volgens hem kan uit bewijsmiddelen worden afgeleid dat de 37-jarige man opzettelijk heeft geschoten. In de loods werden ook aanwijzingen gevonden voor de productie van synthetische drugs. Er lag onder meer een reactieketel van duizend liter, meters, apparatuur zoals een digitale weegschaal, gelaatsmaskers met filters en grote hoeveelheden jerrycans. Daarnaast werden er diverse precursoren ontdekt (azijnzuur, azijnzuuranhydride en MAPA), stoffen die gebruikt worden bij de productie van heroïne, amfetamine en metamfetamine. Er werd ook een grote verborgen ruimte aangetroffen met aanwijzingen voor sporen van MDMA (amfetamine).

‘Door met een scherp vuurwapen meermalen te schieten in een betrekkelijk kleine ruimte waarin het slachtoffer zich ook bevonden moet hebben, heeft verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans op dodelijk letsel aanvaard.’ Ook acht het OM wapenbezit en het bezit van vals geld wettig en overtuigend bewezen voor de 37-jarige. Hiervoor is zes jaar geëist. Tegen zijn vader is een celstraf van twee jaar geëist inzake voorbereidingshandelingen voor het bereiden van harddrugs. De rechtbank in Zutphen doet op 5 maart uitspraak.