Zus meest gezochte maffiabaas Cosa Nostra aangehouden, briefje in stoelpoot leidde tot aanhouding ‘Baas der Bazen’

De Italiaanse politie heeft de zus van maffiabaas Matteo Messina Denaro aangehouden. De crimineel was ruim 30 jaar op de vlucht tot hij recent werd aangehouden.

Het gaat om de 67-jarige Rosalía Messina Denaro alias Rosetta. Volgens de Italiaanse politie zou ze als een soort boekhouder een belangrijke positie hebben gehad in de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Naast deelname aan een criminele organisatie wordt de vrouw verdacht haar broer te hebben geholpen bij het ruim 30 jaar lang uit handen te blijven van de autoriteiten. Sinds de jaren 90 werd haar broer Matteo alias Baas der Bazen en/of El Diabolik gezocht vanwege een levenslange gevangenisstraf. Hij werd gezien als de meest gezochte man van Italië.

De politie hield Rosalía al geruime tijd in de gaten. Hierbij zouden ze uiteindelijk de voortvluchtige maffiabaas op het spoor zijn gekomen. Dat blijkt uit het vrijgegeven arrestatiebevel. In de woning van Rosalía werd een klein briefje, een pizzino genoemd, verstopt aangetroffen in een stoelpoot. Het vermoeden was dat het bericht afkomstig was van de gezochte crimineel. De pizzino is door de politie weer teruggestopt om geen argwaan te wekken. Agenten waren in de woning om afluisterapparatuur te plaatsen.

De gefotografeerde informatie op het briefje bracht het onderzoek volgens de politie in een stroomversnelling. Dit in combinatie met telefoontaps leidde tot de aanhouding van de ‘Baas der Bazen’. 

Naast Matteo zit nu dus ook zus Rosalía vast nadat ze vrijdagochtend werd aangehouden in Castelvetrano, in het westen van Sicilië. In haar woning bleek bij de actie een grote portret van haar broer afgebeeld met een kroon te hangen. Rosetta blijkt tot het einde loyaal aan haar broer en hun maffiaclan.