Zwaarbeveiligde EBI gevangenis Willem Holleeder en Ridouan Taghi in lockdown vanwege corona

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught is (deels) in quarantaine vanwege het coronavirus.

Bij twee medewerkers van de gevangenis is het coronavirus vastgesteld. Daarop is een deel van de gedetineerden in quarantaine geplaatst. In de EBI zitten zware criminelen zoals Willem Holleeder en Ridouan Taghi. Het is niet bekend hoeveel gedetineerden er precies in quarantaine zijn geplaatst en om welke verdachten of veroordeelden het gaat. De EBI is de meest beveiligde en bekendste gevangenis van Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt het nieuws na berichtgeving van het AD. ‘Uit voorzorg is een deel van de inrichting in quarantaine geplaatst. Woensdag zullen zij worden getest.’ De gedetineerden moeten tot de uitslag in hun cel blijven. Er kan niet worden gesport en (fysiek) contact met advocaten is niet mogelijk.

Eerder moest de gevangenis in Ter Apel ook in lockdown vanwege het coronavirus. Twee weken geleden bleek dat 137 van de 400 gedetineerden besmet waren met corona. Inmiddels zijn de meeste gedetineerden weer negatief getest. Ook in de gevangenis in Nieuwegein waren gedetineerden besmet met corona. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) houdt de boel in de gaten om dergelijke uitbraken als het kan te voorkomen.