‘Zware criminelen in de EBI in Vught per videoverbinding voor de rechter’

Demissionair minister Sander Dekker wil dat zware criminelen voortaan per videoverbinding voor de rechter verschijnen.

Met de maatregel wil Dekker van Rechtsbescherming het vervoer van zware (top)criminelen beperken. Het vervoer van de gevangenis naar de rechtbank en de beveiliging van de rechtszaken kost de politie enorm veel mankracht. Het Marengo-liquidatieproces kost per zittingsdag rond de 700 manuren om de veiligheid van alle betrokkenen te kunnen garanderen. Inmiddels is ook de hulp van Defensie ingeschakeld om een bijdrage hieraan te leveren.

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar de zwaarste criminelen van Nederland zitten, komt een videovoorziening zodat de gedetineerden niet meer naar de rechtbank vervoerd hoeven te worden. ‘Deze buitengewone groep gedetineerden vraagt om een buitengewone aanpak’, aldus Dekker. De nieuwe plannen van de demissionair minister zijn maandag naar de Tweede Kamer verzonden.

Verder werd bekendgemaakt dat een zwaar beveiligde rechtbank in Lelystad de Bunker in Amsterdam Osdorp gaat vervangen. In Vlissingen komt naar verwachting in 2028 een nieuwe EBI. Dekker wil ook meer toezicht op advocaten. Zo vindt hij dat advocaten niet langer cliënten mogen bijstaan met wie zij een nauwe persoonlijke of familieband hebben. Aanleiding hiervoor is de kwestie rond Ridouan Taghi en zijn neef, advocaat Youssef T., die tijdens een bezoek in de EBI werd aangehouden. Hij wordt nu onder meer verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie.