Zware Marokkaanse gangsters mogelijk betrokken bij diamantroof Zaventem

De Marokkaanse autoriteiten zouden medewerking hebben verleend aan het Belgische onderzoek naar de zéér professionele diamantroof op luchthaven Zaventem. ‘Zij hebben waardevolle informatie verstrekt aan de Belgische autoriteiten’, aldus parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur.

Onder de aangehouden verdachten zouden zéér zware Marokkaanse gangsters zitten. Het gaat om Mimoun B., Mustapha El J. en Hussein El B. Mimoun B. is eerder veroordeeld tot 16 jaar celstraf. Mustapha El J. heeft enkele veroordelingen voor bankovervallen. El J. was ook betrokken bij de gijzeling van een medewerkster van een wisselkantoor in Brussel. De overvallers eisten toen de toegangscodes en sleutels van het kantoor. Hussein El B. wordt beschouwd als extreem vluchtgevaarlijk en wist eerder te ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel. Twee verdachten van de diamantroof zijn momenteel nog voortvluchtig.

Toen Hussein El B. als bijrijder in een Porsche Panamera de Frans-Belgische grens overging werd hij geobserveerd door de politie. Dinsdag werd de bestuurder van de Panamera, de 43-jarige Marc Bertoldi, aangehouden in het Franse Ars-sur-Moselle. Zijn medepassagier Hussein El B. werd aangehouden in België op verdenking van betrokkenheid bij de overval.

De Belgische recherche had het vermoeden dat de Brusselse daders van de diamantroof aan Marc Bertoldi hadden gevraagd de gestolen diamanten te verkopen. Vanaf dat moment werd de Fransman 24/7 geobserveerd.

Bertoldi, afkomstig uit een welvarende familie, woont samen met zijn Marokkaanse vrouw in Casablanca. De Fransman heeft daar een aantal bedrijven waaronder een restaurant. Een Zwitserse zakenman zou Bertoldi een lening hebben gegeven voor dat restaurant. Toen Bertoldi twee maanden geleden de zakenpartner opzocht in het Zwitserse Genève werden beiden geobserveerd door de politie.

‘Eerst gaf Bertoldi mij twee edelstenen als onderpand voor de lening die ik hem heb toegestaan. Maar daarna heeft hij mij onder druk gezet om een partij diamanten voor hem te bewaren’, aldus de zakenman tegen de recherche. Zakenman Roberto R. werd woensdag 8 mei samen met zijn advocaat Erik S. aangehouden in Genève. De diamanten die Bertoldi aan de zakenman gegeven zou hebben zijn teruggevonden en onderzoek heeft uitgewezen dat ze afkomstig waren van de diamantroof. De zakenman en advocaat worden verdacht van heling.

Op 18 februari 2013 reden circa acht gewapende mannen de luchthaven op richting een vliegtuig van Swiss Air. Op dat moment stond daar een waardetransport van Brink’s. De gewapende overvallers bedreigden het personeel en de piloten en haalden het vliegtuig leeg. In een tijdsbestek van slechts 10 minuten haalden de daders 121 colli’s met voornamelijk ruwe diamanten uit het vliegtuig. In totaal zouden de daders voor ruim € 37.000.000,- aan diamanten hebben buitgemaakt.