Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel en 1,25 miljoen euro boete geëist tegen leidinggevenden autobedrijf Apeldoorn inzake BTW-fraude

Een autobedrijf uit Apeldoorn en zijn twee feitelijk leidinggevenden staan voor de rechtbank in Amsterdam, beschuldigd van omvangrijke BTW-fraude.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij tussen januari 2017 en juni 2019 onjuiste aangiftes omzetbelasting ingediend en valse facturen opgemaakt, wat de Nederlandse staat bijna 5,1 miljoen euro heeft gekost. Het OM eist 28 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor de leidinggevenden en een geldboete van 1,25 miljoen euro tegen het bedrijf.

Fraudeconstructie

Het autobedrijf zou auto’s hebben verkocht aan buitenlandse partijen binnen de EU, waarbij het nultarief ten onrechte werd toegepast. In werkelijkheid werden de auto’s op papier verkocht aan zogenaamde ‘ploffers’ – katvangers die op naam staande autobedrijven vertegenwoordigden en geen BTW afdroegen. Valse verkoopfacturen aan deze ploffers hielpen de werkelijke kopers buiten beeld te blijven.

Onderzoek en Aanklacht

Uit onderzoek door de FIOD en het OM blijkt dat het bedrijf een schijnbaar nette administratie voerde, bedoeld om de fraude te verhullen in plaats van te voorkomen. Dit suggereert dat alle preventieve handelingen binnen het bedrijf gericht waren op het maskeren van hun illegale activiteiten.

Strafeisen

BTW-fraude wordt door het OM beschouwd als zeer schadelijk voor de maatschappij. Het ontneemt de staat inkomsten, wat uiteindelijk door burgers moet worden gecompenseerd, en vervalst de concurrentieverhoudingen, wat eerlijke bedrijven benadeelt. Daarom eist het OM een forse straf: een geldboete van 1,25 miljoen euro voor het autobedrijf en gevangenisstraffen van 28 maanden voor de leidinggevenden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Breder Onderzoek

Deze zaak is onderdeel van een breder, internationaal onderzoek naar BTW-fraude bij de export van auto’s. Het totale BTW-nadeel in deze zaken wordt geschat op ruim 23,49 miljoen euro. In eerdere gerelateerde onderzoeken zijn al straffen opgelegd, variërend van zes tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan sommige deels voorwaardelijk.

Met deze aanklacht en de voorgestelde straffen wil het OM een duidelijk signaal afgeven over de ernst van BTW-fraude en de gevolgen voor de betrokkenen.