OM besluit agenten niet te vervolgen voor gewelddadige aanhouding in Dordrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om twee agenten, die op 2 april 2024 een man aanhielden in Dordrecht, niet te vervolgen.

Tegen de agenten was aangifte gedaan vanwege mishandeling, maar het OM oordeelt dat de geweldsinstructie van de politie niet is geschonden. Wel wordt een intern onderzoek door de politie geadviseerd.

Incident en Aanhouding

De agenten, in burgerkleding en gestationeerd bij een appartementencomplex, waren bezig met een heimelijk vuurwapenonderzoek. De aangever zag de onopvallende politieauto en begon, al filmend met zijn mobiele telefoon, de mannen te benaderen om te vragen wie ze waren. Op de beelden is te horen dat hij vermoedde dat het om agenten in burger ging en hij vroeg dit meerdere keren.

Identificatie en Arrestatie

Nadat de agenten uitstapten en hun politielegitimatiebewijs toonden, vroegen ze ook de aangever om zich te identificeren. Het OM stelt dat de agenten hier reden toe hadden vanwege het lopende vuurwapenonderzoek en de interactie die de man met hen zocht. De beelden tonen echter dat de aangever weinig tijd kreeg om zijn identiteitsbewijs te laten zien. Hij werd vrijwel direct vastgepakt en er werd geweld gebruikt om hem aan te houden, omdat hij zich aan de arrestatie wilde onttrekken. Hierbij liep de man letsel op aan zijn hoofd.

Geen Schending van Geweldsinstructie

Het OM concludeerde dat de gebruikte geweldsinstructie niet werd geschonden en dat het geweld gerechtvaardigd was in de context van de arrestatie. Beide agenten zijn op de hoogte gebracht van deze beslissing.

Intern Onderzoek Geadviseerd

Hoewel er geen strafrechtelijke vervolging plaatsvindt, adviseert het OM de politie om een intern onderzoek in te stellen. Dit onderzoek moet evalueren hoe dergelijke situaties anders kunnen worden aangepakt, met speciale aandacht voor het filmen van politieambtenaren. Het filmen van politieambtenaren kan hen hinderen in hun werkzaamheden en leidt soms tot ‘doxing’ – het openbaar maken van persoonlijke gegevens van agenten, wat strafbaar is onder artikel 285d van het Wetboek van Strafrecht.

Communicatie van Beslissing

Zowel de aangever als de betrokken agenten zijn geïnformeerd over het besluit van het OM. Het intern onderzoek zal moeten uitwijzen hoe toekomstige situaties beter kunnen worden beheerd, waarbij de rechten van burgers en de veiligheid van politieambtenaren in balans blijven.