Foto ter illustratie. © Pexels

10 jaar cel politicus Nigeria voor illegale handel in organen na kopen nier straatverkoper

Een politicus uit Nigeria heeft 10 jaar cel gekregen voor illegale handel in organen.

Een voormalige vicevoorzitter van de Nigeriaanse Senaat, Ike Ekweremadu, is in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot bijna tien jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij illegale orgaanhandel. Hij werd schuldig bevonden aan samenzwering tot orgaanhandel, nadat hij een man uit Lagos onder valse voorwendselen naar een privéziekenhuis in Londen had gelokt.

Ekweremadu en zijn vrouw hadden de man, een straatverkoper, beloofd dat hij in het Verenigd Koninkrijk kon werken en een bedrag van 7000 pond zou ontvangen. Eenmaal in het ziekenhuis ontdekte de man dat hij was voorgelogen en dat zijn nier zou worden getransplanteerd naar de 25-jarige dochter van de Nigeriaan. De artsen werden verteld dat het slachtoffer een neef van hun dochter was.

Een medewerker van het ziekenhuis vertrouwde de verdachte omstandigheden niet en besloot de operatie af te blazen. Het slachtoffer stapte vervolgens naar de politie. Ekweremadu en zijn vrouw zijn veroordeeld tot respectievelijk negen jaar en acht maanden en vier jaar en zes maanden gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de illegale orgaanhandel.

De rechter oordeelde dat de daders misbruik hebben gemaakt van de kwetsbaarheid en wanhoop van de straatverkoper en dat orgaanhandel een vorm van slavernij is. Het is voor het eerst dat er in het Verenigd Koninkrijk iemand is veroordeeld voor deze misdaad. Ook een Nigeriaanse arts die betrokken was bij het complot, moet tien jaar de cel in vanwege zijn rol als tussenpersoon.

De veroordeling van Ekweremadu en zijn mededaders is een belangrijke stap in de strijd tegen illegale orgaanhandel en het misbruik van kwetsbare mensen voor deze misdaden. Het Verenigd Koninkrijk en andere landen moeten blijven samenwerken om deze praktijken te stoppen en de daders te berechten.