Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

10 jaar voor man uit De Meern inzake internationale drugshandel via Sky ECC en Encrochat

Een 37-jarige man uit De Meern is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte betrokken was bij grootschalige, internationale handel in harddrugs. Tussen juli 2019 en maart 2021 handelde en exporteerde de man honderden kilo’s harddrugs van en naar Nederland.

De zaak draaide vooral om onderschepte chatgesprekken van versleutelde chatdiensten Encrochat en Sky ECC. Deze gesprekken lieten zien dat de man uit De Meern een essentiële rol speelde in de internationale drugshandel. Hij zorgde ervoor dat partijen drugs werden meegenomen in transporten van en naar het buitenland, gaf instructies voor verpakking en distributie van de drugs, en was betrokken bij financiële afhandeling. Zijn netwerk strekte zich uit tot havens, vissers en transportbedrijven.

De rechtbank concludeerde dat de verdachte verantwoordelijk was voor het “vullen” van de transporten, wat bleek uit chatgesprekken waarin werd gesproken over “stuks” “wit”, “bruin” en “dure”, verwijzend naar cocaïne en heroïne. Uit de chatgesprekken werd duidelijk dat hij medeplichtig was aan het exporteren van 324 kilogram cocaïne en heroïne naar Engeland via Frankrijk.

De veroordeelde toonde weinig verantwoordelijkheid tijdens de zitting en gaf weinig inzicht in zijn beweegredenen. Aangezien hij eerder voor vergelijkbare feiten was veroordeeld en deze strafbare feiten binnen zijn proeftijd vielen, achtte de rechtbank de gevangenisstraf van 10 jaar gerechtvaardigd, in lijn met de eis van de officier van justitie.