aaltje bakstraat gouda, inval koffiehuis gouda, inval aaltje bakstraat gouda, inval gouda cafe
Marokkaanse hasj joint en een stukje hasj © crime-nieuws.nl (Crime Nieuws)

100 euro boete voor jointje op straat in Amsterdam na invoering blowverbod

De gemeente Amsterdam heeft een blowverbod ingevoerd op straat in de binnenstad.

Vanaf deze week is het niet langer toegestaan om op straat te blowen in de binnenstad van Amsterdam. Met deze nieuwe maatregel hoopt de gemeente de overlast van drugsgebruik in de openbare ruimte, voornamelijk veroorzaakt door toeristen, terug te dringen.

Het blowverbod is van kracht op de Wallen, de Dam, het Damrak en de Nieuwmarkt. Personen die op deze locaties betrapt worden op het roken van een joint en een eerste waarschuwing negeren, kunnen een boete van 100 euro krijgen. Dit geldt zowel voor toeristen als voor bewoners. Het verbod is echter niet van toepassing op de terrassen van coffeeshops.

Om mensen bewust te maken van het verbod en de bijbehorende boete, zijn deze week grote borden opgehangen in de binnenstad. De gemeente heeft eerder al aangegeven dat als de overlast door het blowverbod niet voldoende afneemt, er ook gekeken zal worden naar de mogelijkheid om het blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied te verbieden.

Deze maatregelen maken deel uit van het bredere plan van de gemeente om de overlast van toeristen in het Wallengebied te verminderen. Eind vorig jaar werden de maatregelen aangekondigd, waaronder ook het strenger handhaven van het alcoholverkoopverbod en het vervroegd sluiten van horeca- en prostitutieramen.

Het invoeren van het blowverbod in de binnenstad van Amsterdam is een stap om de leefbaarheid en veiligheid in het gebied te verbeteren. Door het beperken van drugsgebruik op straat wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven dat overlast niet getolereerd wordt. Het is nu afwachten of deze maatregel het gewenste effect zal hebben en de overlast daadwerkelijk zal verminderen.