© OM

Blokken cocaïne aangetroffen tussen bevroren vlees in Rotterdam

In de Rotterdamse haven is cocaïne aangetroffen tussen een lading bevroren vlees.

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de douane op zondag 21 mei 2023 een partij cocaïne van 42 kilo onderschept. De geschatte straatwaarde van de drugs bedraagt 3,1 miljoen euro.

De verdovende middelen werden aangetroffen in een container die per zeeschip vanuit Brazilië naar Rotterdam was vervoerd. De container was gevuld met bevroren vlees. De cocaïne was op ingenieuze wijze verstopt in de constructie van de koelcontainer. Hoewel de lading vlees bestemd was voor een bedrijf in Dordrecht, wordt vermoed dat dit bedrijf geen betrokkenheid heeft bij de smokkeloperatie.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek genomen. De drugs zijn inmiddels vernietigd door het Team Bijzondere Bijstand, dat gespecialiseerd is in de vernietiging van in beslag genomen verdovende middelen.

De onderschepping van deze grote partij cocaïne is een belangrijke stap in de strijd tegen de drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Het HARC-team werkt intensief samen om de criminele netwerken die zich bezighouden met deze illegale praktijken te ontmaskeren en aan te pakken.

De douane en andere betrokken instanties blijven alert op verdachte zendingen en zetten zich in om de smokkel van drugs en andere verboden goederen te voorkomen. De Rotterdamse haven, als een van de grootste en drukste havens ter wereld, speelt een cruciale rol in de internationale handel, maar helaas ook als toegangspoort voor illegale activiteiten. Door de nauwe samenwerking tussen de verschillende instanties worden er regelmatig succesvolle interventies uitgevoerd om de veiligheid en integriteit van de haven te waarborgen.

De aangetroffen blokken cocaïne. © OM