12 jaar geëist tegen Amsterdammer voor aanslag met bestelbusje op gebouw De Telegraaf

Justitie heeft in hoger beroep 12 jaar cel geëist voor aanslag met een busje op het gebouw van De Telegraaf.

Midden in de nacht van 26 juni 2018 reed een Volkswagen Caddy bestelbusje het gebouw van de Telegraaf-redactie in Amsterdam binnen. Vervolgens werd het voertuig door de dader in brand gestoken en volgde er een explosie. Hierbij raakte een deel van het pand zwaar beschadigd. De dader vluchtte in een Audi, die later uitgebrand werd teruggevonden.

Het OM stelt dat de verdachte, een 29-jarige Amsterdammer, de gebruikte Caddy heeft gestolen. Ook is hij verantwoordelijk voor de inzet van een tweede vluchtauto die nacht en de brandstichting in de als vluchtauto gebruikte Audi. Hij wordt door het OM gezien als de spil bij de uitvoering van de aanslag. Volgens het OM is hij daarom ook als medepleger schuldig aan de brandstichting, het teweeg brengen van een ontploffing en het beschadigen van het Telegraafgebouw.

De man kwam in beeld tijdens een onderzoek naar gestolen voertuigen. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een organisatie die zich bezighield met het stelen en helen van auto’s die vervolgens werden gebruikt voor criminele praktijken. Sommige  gestolen auto’s werden geleverd met jerrycans met brandbare (vloei)stoffen en een aansteker om de voertuigen na gebruik in brand te steken. De Amsterdammer stond naast de aanslag op De Telegraaf ook voor deze feiten terecht.

‘In een democratische, vrije samenleving is de persvrijheid een groot goed. Deze brute aanslag heeft voor iedereen voelbaar een schok in de samenleving veroorzaakt. De samenleving reageerde dan ook begrijpelijkerwijs verontwaardigd. Een klap in het gezicht van de vrije pers. Het is verdachte zwaar aan te rekenen dat hij zich hiervoor heeft geleend en daardoor een belangrijke rol heeft gespeeld bij die poging om de persvrijheid aan te tasten.‘ Aldus de advocaat-generaal.

Behalve tegen deze verdachte diende er deze week nog een hoger beroep tegen twee andere mannen. Zij hadden een kleinere rol, ze zouden de vluchtauto hebben opgehaald. Tegen hen eiste het OM in hoger beroep drie maanden gevangenisstraf. Volgens het OM kon niet worden vastgesteld dat zij wisten waarvoor de Audi gebruikt zou gaan worden. De hoofdverdachte hoorde 12 jaar eisen. Bij de rechtbank kreeg hij eerder 10 jaar cel opgelegd voor de aanslag.