Ruinerwold-zoon vroeg hulp aan organisatie maar moest ‘fysiek langskomen’

De Ruinerwold-zoon, Israel van Dorsten, vroeg hulporganisatie om te helpen maar kreeg te horen dat hij ‘fysiek langs moest komen’.

Dat schrijft Van Dorsten in zijn boek ‘Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold’. Drie jaar geleden besloot hij niet meer te kunnen leven onder het zeer strenge bewind van zijn vader, Gerrit Jan van Dorsten. Samen met zijn broers en zussen leefde Israel jarenlang in totale afzondering op een boerderij in het dorp Ruinerwold.

Het zoeken van hulp bleek niet het gewenste effect te hebben. Op een anonieme tip bij de politie kwam geen reactie en Veilig Thuis kon hem niet helpen. Een andere hulporganisatie gaf aan dat hij fysiek langs moest komen, maar dat was nou precies net niet mogelijk. Uiteindelijk besloot hij naar een café in de buurt te gaan en vroeg de eigenaar de politie te bellen. Zo kwam de zaak aan het rollen en zijn de kinderen uit de boerderij gehaald.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hield Gerrit Jan van Dorsten zes van zijn negen kinderen jarenlang tegen hun wil vast op de boerderij. Er zou ook mogelijk sprake zijn geweest van misbruik. De vader stond hiervoor terecht maar een oordeel is er nooit gekomen omdat de man vanwege een hersenbloeding zijn proces niet kon volgen. Het boek van Israel van Dorsten verschijnt vandaag.