© crime-nieuws.nl

13 miljoen euro voor aanpak drugssmokkel in Nederlandse havens en Schiphol

Het kabinet investeert dit jaar 13 miljoen euro om drugssmokkel te voorkomen. Het geld gaat onder meer naar luchthaven Schiphol, havens en internationale transport van bloemen.

Het geld komt uit een potje van bijna een half miljard euro die beschikbaar is gesteld om de georganiseerde misdaad te bestrijden. De Rotterdamse haven krijgt 5,1 miljoen om onder meer slimme camera’s in te zetten. Schiphol krijgt 3,4 miljoen euro en de havens in Zeeland en West-Brabant krijgen 2,5 miljoen euro om samen te verdelen. In het Noordzeekanaalgebied wordt 1,5 miljoen geïnvesteerd en in de sierteeltsector een half miljoen.

Het gaat om eenmalige investeringen in bijvoorbeeld slimme camera’s en betere toegangscontroles. Daaronder vallen bijvoorbeeld met gebruik van een irisscan of stem- of gezichtsherkenning. Ook moeten werknemers in de transportbranche beter geleerd worden om te herkennen wanneer zij te maken hebben met criminelen die proberen om hen in te zetten voor ondermijnende activiteiten.

‘Drugscriminelen maken op grote schaal misbruik van onze open economie’, aldus minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. ‘Dat wij zo goed bereikbaar zijn en handel drijven met de hele wereld, komt criminelen ook goed uit.’ De minister zegt no te werken nog aan een bredere en meer structurele aanpak van dat probleem.