15 jaar cel geëist tegen 18-jarige voor aanslagen fruitbedrijf Hedel gelinkt aan blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 18-jarige verdachte voor een reeks aanslagen gelinkt aan een fruitbedrijf in Hedel en cocaïne.

Volgens de officier van justitie had de verdachte een leidende rol bij verschillende geweldsdelicten rond de afpersing. Het ging om brandstichtingen en beschietingen van woningen van (voormalige) medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Tegen een 19-jarige Amsterdammer en een 24-jarige man uit Almere werd respectievelijk 20 maanden jeugddetentie en 5 jaar cel geëist.

De hoofdverdachte rond de aanslagen hoorde vorige week een zeer hoge straf tegen zich eisen. Het OM eiste tegen de 37-jarige Ali G. uit Naarden een gevangenisstraf van 26 jaar en 7 maanden. Zijn halfbroer Yassine A. (21) kreeg eerder al tien jaar cel. In de zaak rond de aanslagen en het fruitbedrijf zijn eerder zes verdachten veroordeeld tot celstraffen tot 8 jaar.

De reeks aanslagen hebben te maken met een afpersing die in mei 2019 startte nadat een grote partij cocaïne werd aangetroffen in een lading fruit van het bedrijf. Er werd een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd door zware drugscriminelen. Als er niet betaald werd zouden willekeurige medewerkers worden geliquideerd. Daarna volgde een reeks geweldsincidenten met onder meer beschietingen en explosieven.