Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

16 jaar cel en tbs geëist voor doodschieten man in Amsterdam na ruzie om “klokkie”

Justitie heeft 16 jaar cel en tbs geëist voor het doodschieten van Bas van Wijk in Amsterdam na een ruzie om “een klokkie”.

Een man uit Hoofddorp staat in hoger beroep terecht voor het doodschieten van een 24-jarige man bij recreatieplas De Nieuwe Meer in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) eist nu 16 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, terwijl de verdachte in eerste aanleg nog veroordeeld werd tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs.

Het incident vond plaats in augustus 2020, nadat er irritatie ontstond tussen de groep van het slachtoffer en het groepje van de verdachte. De verdachte zou een vriend van het slachtoffer hebben bedreigd en vervolgens hebben geschoten op een ballon die de vriend vasthield. Het slachtoffer probeerde de situatie te sussen, maar werd uiteindelijk twee keer geraakt door kogels van de verdachte en overleed aan zijn verwondingen.

Tijdens de behandeling van de zaak in eerste aanleg werd de tenlastelegging aangepast, maar de rechtbank oordeelde dat delen van de tenlastelegging nietig waren omdat er geen pleegdatum en -plaats vermeld stonden. Hierdoor kwam de rechtbank niet toe aan de vraag of de verdachte zich schuldig had gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. In hoger beroep is de tenlastelegging opnieuw gewijzigd en stelt het OM dat het stelen van het horloge de aanleiding was voor de doodslag, wat zou wijzen op gekwalificeerde doodslag.

De verdachte beweert dat het derde schot per ongeluk is gelost, maar het OM stelt dat het onwaarschijnlijk is dat het wapen plotseling afging. De verdachte wordt naast gekwalificeerde doodslag ook vervolgd voor bedreiging, afpersing en wapenbezit.

De advocaat-generaal benadrukte tijdens de zitting het grote leed dat de familie en vrienden van het slachtoffer is aangedaan. “Het intense verdriet om de zinloze dood van Bas is rauw en blijvend,” aldus de advocaat-generaal.

Het OM eist daarom een hogere straf dan in eerste aanleg: 16 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.