18 jaar gevangenisstraf voor koelbloedige liquidatie in Molenschot

De 42-jarige Sooi de C. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar in verband met de liquidatie op Hugo van Houten (27) in Molenschot.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte. Volgens de rechter is bewezen dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit. De straf is lager uitgevallen omdat in vergelijkbare zaken niet zulke hoge straffen worden opgelegd als het OM had geëist.

De 27-jarige Hugo van Houten werd op 17 augustus 2015 onder vuur genomen waarna hij probeerde weg te rennen. Terwijl hij rende werd hij van achteren opnieuw beschoten. Toen hij op de grond lag maakte de dader het slachtoffer af met twee schoten van dichtbij door zijn hoofd.

Volgens het OM gaat het om een zeer kille afrekening. Het slachtoffer werd na de liquidatie nog naar de bosjes gesleept en zijn telefoon is meegenomen. Het slachtoffer en de 42-jarige verdachte Sooi de C. kenden elkaar en hadden een afspraak op die zomerdag.

De verdachte vluchtte na de liquidatie naar Roemenië waar hij in 2016 werd aangehouden. Hij stond enige tijd op de Nationale Opsporingslijst. De verdachte ontkent iets met de liquidatie te maken te hebben en beroept zich op zijn zwijgrecht.