Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

2 jaar cel voor 17-jarige huurmoordenaar na liquidatie bekende crimineel in Amstelveen

Een 17-jarige huurmoordenaar heeft van de rechtbank 2 jaar jeugddetentie en tbs gekregen voor een liquidatie van de bekende crimineel Itzhak Meiri in Amstelveen.

Het slachtoffer, een bekende uit het criminele milieu die eerder werd veroordeeld voor afpersingen, werd op 22 december 2021 rond 10.50 uur op de Wieringerstraat in Amstelveen onder vuur genomen. Er zouden zeker zeven of acht schoten zijn gelost. Meiri raakte zwaargewond en is in het ziekenhuis overleden. De politie heeft de plaats delict afgezet en een groot onderzoek ingesteld naar de liquidatie.

De jonge verdachten werden al snel na de liquidatie aangehouden door de politie. Het gaat om een 21-jarige en 17-jarige jongen. De twee worden ervan verdachte de liquidatie te hebben uitgevoerd. De 21-jarige zou een bekentenis hebben afgelegd en meldde te hebben gefungeerd als chauffeur. De tiener zou de schoten hebben gelost en Meiri op (destijds) 16-jarige leeftijd hebben doodgeschoten. Wat het extra belastend maakt is het feit dat hij een rap heeft geschreven waarin hij het heeft over de liquidatie. ‘Itzhak is gezet’ en ‘5 bullets zijn op die man gelost’, aldus een aantal van de raps die de tiener schreef.

De officieren hebben tegen de meerderjarige verdachte 20 jaar gevangenisstraf geëist. De minderjarige verdachte hoorde acht jaar gevangenisstraf tegen zich eisen en TBS met dwangverpleging. Met deze forse eisen wordt niet alleen vergelding beoogd, maar ook een generale en preventieve werking.

De rechtbank is niet meegegaan in de beredenering van het OM. De tiener is niet onder de volwassenstrafrecht veroordeeld maar als minderjarige. Volgens de rechtbank functioneert de jongen op een niveau dat bij zijn leeftijd past en kampt hij met ‘problematiek waarbij langdurige behandeling nodig is om tot een gedragsverandering te komen’. De tweede verdachte, die de moordopdracht zou hebben aangenomen en als chauffeur fungeerde, moet 20 jaar de cel in.