206 migranten bevrijd uit achtergelaten vrachtwagen mensensmokkelaars Mexico

Maandag hebben Mexicaanse autoriteiten 206 migranten aangetroffen in een verlaten vrachtwagen in de zuidoostelijke staat Veracruz. Het vermoeden bestaat dat deze migranten onderweg waren naar de Verenigde Staten.

De groep bestaat voornamelijk uit mensen uit Guatemala en Honduras, waarvan twintig niet-begeleide minderjarigen. De chauffeur van de vrachtwagen is vermoedelijk op de vlucht geslagen.

De vrachtwagen werd gevonden in de buurt van de stad José Cardel, ongeveer 280 kilometer ten oosten van Mexico-Stad. De oplegger van de vrachtwagen was aangepast om de inhoud te verbergen voor röntgenscans. Ook was er een metalen structuur toegevoegd als tussenverdieping om meer migranten te kunnen vervoeren.

De migranten waren uitgedroogd en vermoedelijk gedrogeerd, waarschijnlijk om hun behoefte te verminderen omdat ze geen toegang hadden tot voedsel en drinken gedurende een langere periode.

Duizenden migranten proberen via Mexico naar de Verenigde Staten te reizen om armoede, geweld en politieke onderdrukking te ontvluchten. Tussen oktober 2021 en oktober 2022 registreerde de Amerikaanse grensbewakingsdienst meer dan 2 miljoen pogingen om de grens over te steken. Hoewel de meeste migranten uit Midden-Amerika komen, groeit ook het aantal migranten uit Venezuela, Haïti en Cuba.

De vrachtwagen waarin de migranten werden aangetroffen was een grote witte vrachtwagen met een Mexicaanse kentekenplaat. De oplegger van de vrachtwagen was afgesloten en er waren geen ramen. De achterdeur stond open en de migranten zaten opeengepakt in de laadruimte.

Ondanks dat de migranten in goede gezondheid verkeerden, waren ze uitgedroogd en gedrogeerd als gevolg van de ontberingen tijdens hun reis. Vermoed wordt dat ze gedurende een lange periode zonder voedsel en drinken in de vrachtwagen hebben gezeten.

De chauffeur van de vrachtwagen is naar alle waarschijnlijkheid gevlucht. De autoriteiten hebben een zoektocht naar hem ingesteld, maar hij is nog niet gevonden.

Het vermoeden bestaat dat de chauffeur deel uitmaakt van een mensensmokkelorganisatie. Zowel in Mexico als de Verenigde Staten wordt mensensmokkel beschouwd als een ernstig misdrijf. De straffen variëren van enkele jaren tot levenslang.

De migranten die in de vrachtwagen werden aangetroffen komen allemaal uit Guatemala en Honduras. Ze waren onderweg naar de Verenigde Staten in de hoop op een beter leven voor zichzelf en hun families.

Hoewel de meerderheid van de migranten mannen waren, waren er ook vrouwen en kinderen aanwezig. De migranten waren allemaal uitgeput en verward, maar tegelijkertijd opgelucht dat ze veilig waren.

De autoriteiten hebben de migranten overgebracht naar een opvangcentrum. Daar krijgen ze onderdak, voedsel en medische zorg. Daarnaast zal er hulp worden geboden bij het leggen van contact met hun families in hun thuisland.