© Pexels

22 jaar cel voor leider Proud Boys vanwege betrokkenheid bestorming Capitool

De voormalige leider van de Proud Boys, Enrique Tarrio, heeft in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van 22 jaar opgelegd gekregen voor zijn rol in de bestorming van het Capitool in Washington. Dit is de zwaarste straf tot nu toe in verband met de gebeurtenissen van januari 2021, toen het Amerikaanse parlementsgebouw werd bestormd.

Het Openbaar Ministerie had geëist dat Tarrio 33 jaar gevangenisstraf zou krijgen. Tarrio werd in mei schuldig bevonden aan opruiende samenzwering. Hoewel hij ten tijde van de bestorming niet fysiek aanwezig was in Washington – de rechter had hem opgedragen de stad te verlaten – beweerden aanklagers dat hij de bestorming op afstand had gecoördineerd.

Twee dagen voor de bestorming werd Tarrio gearresteerd voor het in brand steken van een Black Lives Matter-banner van een kerk en illegaal bezit van munitie. Voor deze feiten kreeg hij in augustus al een gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd.

Tarrio is niet de eerste prominente aanhanger van de Proud Boys die lange gevangenisstraffen krijgt voor zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool. Eerder kregen Ethan Nordean, die de groep leidde tijdens de mars naar het parlementsgebouw, 18 jaar gevangenisstraf opgelegd, terwijl Joseph Biggs en Zachary Rehl celstraffen kregen van respectievelijk 17 en 15 jaar voor opruiende samenzwering.