Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

23 jaar gevangenisstraf voor man die verkleed als ‘Joker’ slachtoffer neerstak in Tokio

Een man die twee jaar geleden, verkleed als het personage Joker uit de Batman-reeks, een gewelddadige aanval uitvoerde in een trein in Tokio, is veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf.

Op de avond van Halloween in 2021 voerde de toen 24-jarige ‘Joker’ zijn verwoestende daden uit in een trein in Tokio. Hij stak een medereiziger neer en stichtte ook brand, waardoor twaalf mensen gewond raakten door het inademen van rook. De schokkende beelden van zijn aanval verspreidden zich over de hele wereld.

Tijdens de rechtszitting bekende Kyota Hattori dat hij de bedoeling had om het slachtoffer te vermoorden. Echter, hij beweerde dat hij niet de intentie had om de andere gewonden te doden met de brandstichting.

De rechtbank heeft hem veroordeeld voor poging tot moord op de reiziger die hij heeft neergestoken, en eveneens voor poging tot moord op de twaalf andere gewonden.

Kort na de aanval verklaarde Hattori dat hij van plan was “veel mensen te vermoorden”. Hij had al in juni 2021 met de voorbereidingen begonnen. De verdachte verklaarde dat hij in die periode kampte met problemen op het werk en met vrienden. Hij voelde zich wanhopig en zag het leven niet meer zitten.

De uitspraak van de rechtbank toont aan dat gewelddadige daden, zoals die van ‘Joker’, niet worden getolereerd en streng worden gestraft. Deze tragische gebeurtenis heeft een diepe impact gehad op de slachtoffers en de samenleving als geheel, en het is een herinnering aan het belang van het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen en het voorkomen van gewelddadig gedrag.