Amsterdammer aangehouden in onderzoek reeks aanrandingen op fietspaden

De politie heeft vorige week een 28-jarige Amsterdammer gearresteerd in verband met een lopend onderzoek naar meerdere aanrandingen.

In totaal hebben vijf vrouwen aangifte gedaan tegen een man die hen op vergelijkbare wijze heeft aangerand, of een poging daartoe heeft gedaan. De incidenten vonden plaats in de maanden juni en juli op en rond fietspaden in Amsterdam Zuidoost en Amstelveen.

Een speciaal team van zedenrechercheurs, in samenwerking met politiebureaus in de betreffende wijken, is direct gestart met een uitgebreid onderzoek om te achterhalen of er een verband is tussen de verschillende incidenten en of er sprake is van dezelfde verdachte. Tijdens het onderzoek is er ook tijdelijk extra surveillance ingezet langs de bewuste fiets- en wandelpaden.

Uiteindelijk heeft het onderzoek op dinsdag 25 juli geleid tot de aanhouding van de verdachte. Op vrijdag 28 juli is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hem voor veertien dagen in bewaring heeft gesteld.

De slachtoffers variëren in leeftijd van 12 tot 57 jaar. Ze werden in het Engels aangesproken door een man van ongeveer 30 jaar oud, die zich verplaatste op een elektrische fatbike. Hij benaderde hen met een smoesje dat er iets op hun kleding zat, en in de meeste gevallen gevolgd door ongewenste aanrakingen.

De politie doet een oproep aan mogelijke andere slachtoffers, meisjes of vrouwen, die iets soortgelijks hebben meegemaakt of zich herkennen in het beschreven gedrag van de verdachte. Ze worden verzocht om contact op te nemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Het is van groot belang dat daders van dit soort misdrijven worden opgespoord en gestopt, en dat slachtoffers de mogelijkheid hebben om hun verhaal te delen en gerechtigheid te vinden.