23,5 jaar cel voor koelbloedige Mocro Maffia liquidatie op Iraniër Ali Motamed

In hoger beroep is 23,5 jaar cel opgelegd voor de Mocro Maffia liquidatie van de Iraniër Ali Motamed.

De verdachten stonden donderdag in de rechtszaal in verband met de liquidatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had 22 en 24 jaar geëist tegen de twee voor het uitvoeren van de liquidatie. De mannen hebben altijd ontkend en zeggen onschuldig te zijn. Zowel de rechtbank, als nu het gerechtshof, zien dit anders. Beiden hebben een straf van 23,5 jaar cel opgelegd gekregen.

Op 15 december 2015 verliet het slachtoffer, de vermeende Iraanse aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi die onder de schuilnaam Ali Motamed leefde, zijn woning in Almere om naar zijn werk te gaan toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer was spullen aan het laden in zijn bestelbus toen hij van dichtbij door zijn hoofd werd geschoten. Na de liquidatie zijn de daders in een auto gevlucht.

Na onderzoek heeft de politie twee Amsterdammers aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Volgens de officier van justitie wisten de twee niet om wie het ging en werd de liquidatie alleen voor het geld uitgevoerd. Wie de opdracht zou hebben gegeven is een raadsel. De verdachten ontkennen in ieder geval in alle toonaarden iets te maken te hebben met de liquidatie. De Amsterdammers hebben uiteindelijk een celstraf van 25 jaar opgelegd gekregen.

De verdachten zijn tegen de lamp gelopen mede dankzij onderschepte PGP berichten van het bedrijf Ennetcom. In de berichten werd over de moord gesproken en het doelwit. De gebruikers van de telefoons waanden zich veilig en spraken open en bloot over misdrijven. De opdrachtgever/makelaar heeft levenslang gekregen voor zijn rol. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.