© Crime-Nieuws.nl

5 jaar cel geëist tegen Nederlander die grootste gebruiker was van darkweb marktplaats Genesis Market

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft vandaag een gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen een 33-jarige Barendrechter die momenteel in Brazilië woont.

De man wordt beschouwd als de grootste Nederlandse afnemer van de Genesis Market, een recentelijk door de FBI ontmantelde online marktplaats. Hierop werden identiteits- en inloggegevens van slachtoffers verhandeld in de vorm van zogenaamde ‘bots’.

De Genesis Market bood ‘bots’ aan met inloggegevens, cookies en andere identificerende informatie, waarmee kopers de volledige digitale vingerafdruk van een slachtoffer konden nabootsen. Hiermee konden ze toegang krijgen tot diverse accounts, waaronder bankrekeningen, webwinkels en sociale media. De verdachte, geïdentificeerd door het cyberteam van de Rotterdamse politie, wordt gezien als de grootste Nederlandse afnemer, met ruim 33.000 dollar besteed aan de aankoop van 1.885 bots.

Wat opvalt is de langdurige activiteit van de verdachte op de markt, die zich uitstrekte van 2018 tot en met 2023. Zijn aankopen werden bedrijfsmatig gedaan, waarbij specifieke trefwoorden en landen werden gezocht. Het dossier bevat klachten van de verdachte aan de beheerders van de markt, waarin hij dringt op toevoeging van meer Nederlandse slachtoffers.

Naast zijn betrokkenheid bij de Genesis Market kwam uit het onderzoek naar voren dat de verdachte na de sluiting van de markt twee servers had opgezet voor phishingcampagnes. Op één server werden phishingmails verstuurd, terwijl de andere actieve phishing-sites hostte, gericht op Nederland en andere landen.

De verdachte heeft zich tijdens verhoren beroepen op zijn zwijgrecht, maar heeft later een schriftelijke verklaring afgelegd waarin hij het bezit van Genesisdata bekent. Hij beweert echter alleen identificerende gegevens van computers te hebben gebruikt, niet de inloggegevens. Desondanks is er bewijs dat inlogsessies technisch aan hem kunnen worden gekoppeld.

Dit is niet de eerste keer dat de verdachte voor de rechter staat voor cybercriminaliteit. In 2015 kreeg hij al een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor het digitaal stelen van bankgegevens. Ondanks deze straf lijkt het hem niet te hebben weerhouden door te gaan, zoals blijkt uit zijn activiteiten op de Genesis Market.

Het onderzoek, genaamd Operation Cookiemonster, maakt deel uit van een internationaal onderzoek onder leiding van de FBI. In Nederland zijn in totaal 17 verdachten aangehouden, waarvan de eerste recentelijk is veroordeeld. De Genesis Market is inmiddels offline gehaald door de FBI, maar het onderzoek naar de beheerders is nog gaande.

De rechter zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak.