5,5 miljoen euro cash, veel drugs, vuurwapens en meer gepakt bij invallen actiedag oprollen Exclu Messenger

De politie heeft de resultaten van de invallen bij het oprollen van Exclu Messenger bekendgemaakt. Het gaat onder meer om 5,5 miljoen euro cash en grote hoeveelheden drugs.

Op vrijdag vielen in Duitsland, België en Nederland ruim 1200 politieagenten binnen bij verdachten die in beeld kwamen door chats op Exclu Messenger. Tijdens de actiedag zijn er twee drugslabs, een cocaïnewasserij, een productielocatie voor drugsketels en een tabletteerlocatie aangetroffen. Daarnaast werden er vele kilo’s, pillen en liters aan verdovende middelen gevonden, waaronder 300.000 xtc-pillen. Verder trof de politie ruim 5,5 miljoen euro cash aan en diverse luxe goederen. Er werden 20 vuurwapens in beslag genomen. Binnen de opsporingsonderzoeken van de Landelijke Eenheid vonden er op 22 locaties in Nederland doorzoekingen en aanhoudingen plaats.

Bij de verdachten en invallen zijn ook veel computers, laptops en telefoons in beslag genomen. Zo’n 200 telefoons zijn direct onderzocht door forensisch en digitaal specialisten in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. De politie hoopt op basis hiervan meer informatie te vergaren voor de opsporingsonderzoeken naar de verdachten.

Ook is onderzoek gedaan naar de eigenaren en beheerders van Exclu. De politie kon vijf maanden meelezen met het berichtenverkeer van criminelen die van Exclu gebruikmaakten. Hierbij waren onder meer zeven politie-eenheden, de FIOD en Rijksrecherche betrokken. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.