Het geld verpakt in plastic en verstopt in bigshoppers. © Politie

7 jaar cel en 50K boete geëist tegen man voor 12,5 miljoen euro cash in woning Eindhoven

Justitie heeft 7 jaar cel en een boete van 50K geëist tegen een man verdacht van grootschalig witwassen van een partij cash van 12,5 miljoen euro gevonden in een woning in Eindhoven.

Op 1 mei 2020 trof de Landelijke Recherche van de politie in een ander onderzoek, 26Royal Oak, een stash van 12,5 miljoen euro aan. Die lag in een professioneel aangelegde verborgen ruimte op een woonadres in Eindhoven. Ook nam het politieteam een Encrochat telefoon in beslag bij de bewaker van de stash. Vanuit versleutelde data verkregen uit het onderzoek naar Encrochat, kwam een verdachte in beeld. Het gaat om een 35-jarige man uit Veghel, die afwisselend in Malaga en Marokko woont. De verdachte werd vervolgens op 27 maart 2021 in Málaga aangehouden via een Europees Arrestatiebevel. Hij was op weg naar Marokko. Sindsdien heeft hij in voorlopige hechtenis gezeten.

De officier van justitie sprak vandaag ter zitting van ‘een gouden vondst’: ‘Dankzij de Encrochat data kregen we niet alleen zicht op deze stash, het geld en de bewaker van die stash, maar ook zicht op de criminele organisatie erachter en de boekhouding die daarbij komt kijken.’

Het OM verdenkt de Veghelaar van witwassen op grote schaal. Hij zou volgens de officier ook betrokken zijn geweest bij de invoer en handel in cocaïne. Als opdrachtgever zou de man een sleutelrol hebben gehad bij de stash geld van miljoenenomvang: In een periode van twee maanden -waarop de politie zicht heeft gehad- is vanuit die stash 16,5 miljoen euro binnengekomen en 4,5 miljoen euro uitgegaan.

Die criminele organisatie ging, zo stelt het OM, zeer professioneel te werk met telkens de zelfde modus operandus. De organisatie bestond uit koeriers, een bewaker, een stashbouwer en een vastgoedman. Uit politieonderzoek is gebleken dat de Veghelaar zelf volledig buiten beeld bleef, hij opereerde vanuit Marokko en Spanje en liet anderen het vuile werk opknappen. Op afstand stuurde hij zijn mensen aan. Ook is gebleken dat er via corrupte kanalen in het politiesysteem gecheckt is of verdachte en een compagnon voorkwamen in een lopend onderzoek.

Verdachte heeft, volgens het OM, een cruciale rol gehad. Het OM rekent hem bovendien zwaar aan dat sprake is van recidive. Hij is in 2017 veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf vanwege drugshandel en witwassen. Hij liep nog in de proeftijd van zijn voorwaardelijke in vrijheidsstelling tot 2 juni 2020. ‘Dat maakt het extra kwalijk.’ Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Het geld verpakt in plastic en verstopt in bigshoppers. © Politie