7 jaar cel geëist tegen nette inbreker verdacht van boren gaatjes in kozijnen 113 huizen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 7 jaar cel geëist tegen een vermeende inbreker die bij 113 huizen gaatjes zou hebben geboord.

De 39-jarige Albanees is in België al vier keer eerder veroordeeld voor soortgelijke inbraken en diefstallen. Hij boorde met een handboor gaatjes in houten kozijnen, voornamelijk in jaren ’30 woningen in Arnhem Noord. Hij probeerde vervolgens met een ijzerdraadje ramen of deuren te ontgrendelen. Bij 113 huizen in Arnhem Noord en Velp troffen de bewoners gaatjes aan. In meer dan de helft van de gevallen slaagde de inbraakpoging niet. In de gevallen dat het wel lukte om binnen te komen maakte de inbreker geld en kostbare sieraden buit. Hij ging netjes te werk en sloot alle doorzochte lades en legde alle spulletjes terug, behalve natuurlijk zijn buit. Door zijn nette werkwijze werden een aantal inbraken pas later ontdekt.

‘De vraag of deze verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor alle 113 inbraken of pogingen daartoe, kan op grond van het onderzoek niet worden beantwoord’ stelt de officier van justitie. ‘Het OM houdt verdachte wel uitdrukkelijk verantwoordelijk voor 15 inbraken (of pogingen daartoe) waarbij kan worden bewezen dat hij het was. Bij het doorzoeken van de woning van de verdachte werden meerdere sieraden en horloges aangetroffen. Ook lag er een jas met in de zak een handboor en ijzerdraad.’ De verdachte ontkende in de rechtszaal dat hij de inbraken heeft gepleegd. ‘Opvallend genoeg kwam vanaf het moment dat de verdachte was aangehouden, geen enkele aangifte van de gaatjesboormethode meer binnen’, aldus de officier.