© Pexels

8 jaar cel en tbs geëist voor “onmenselijke en gruwelijke” moord op baby in Rotterdam

Het OM heeft 8 jaar cel en tbs geëist voor onmenselijke, gruwelijke moord op een baby in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van acht jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 23-jarige Rotterdammer. Hij wordt ervan beschuldigd zijn zes maanden oude dochtertje om het leven te hebben gebracht. Het tragische incident vond plaats op 17 juli 2022 in een woning in Rotterdam. De moeder van het kindje was getuige van het verschrikkelijke voorval, waarbij de verdachte, die destijds in een paranoïde psychose verkeerde, hun baby met een mes om het leven bracht.

Het stel kende elkaar op dat moment twee jaar. De verdachte stond bekend als “normaal, rustig en lief”, volgens de verklaring van de moeder achteraf. Hij had echter last van angstaanvallen en vertoonde agressief gedrag in de periode voorafgaand aan het incident, vooral wanneer er veranderingen waren. Tegen zijn vader gaf de verdachte aan te kampen met innerlijke demonen. Aan een vriendin vroeg hij een week voor de moord om drugs, waarbij hij beweerde dat hij die nodig had om zijn angstaanvallen te verzachten.

Op die noodlottige middag in juli werden er rond kwart over vijf meerdere meldingen bij de hulpdiensten gedaan. De politie ging ter plaatse en trof een bleke man aan in het portiek van de woning, met een afwezige blik in zijn ogen. “Ik heb het gedaan”, verklaarde hij tegenover de agenten. De 23-jarige man werd gearresteerd, terwijl de moeder van het kindje, samen met haar eigen moeder en een derde persoon, met haar dochtertje in de auto op weg was naar het ziekenhuis. Helaas mocht alle hulp niet meer baten: het baby’tje overleed aan haar verwondingen.

Het Openbaar Ministerie verklaarde vandaag voor de militaire kamer in Arnhem: “Een jonge, weerloze baby is op gruwelijke en onmenselijke wijze door de verdachte om het leven gebracht. Dit terwijl de moeder van het kindje uiteindelijk nog getuige is geweest van dit verschrikkelijke feit.”

Uit psychologisch onderzoek bleek dat de verdachte een psychotische jongeman is met een problematische ontwikkeling op het gebied van drugsgebruik. Hij leed aan paranoïde waanbeelden en schizofrenie werd vastgesteld. De verdachte gaf wisselende verklaringen over de reden waarom hij tot zijn daad kwam, waaronder het beweren dat hij gedwongen werd door zijn schoonfamilie. Volgens het OM kunnen deze waanideeën niet los gezien worden van de psychotische symptomen. Hoewel de verdachte uiteindelijk bekend heeft, is het definitieve motief niet duidelijk geworden.