Verpleegkundige die patiënten doodde vanwege kater krijgt levenslange gevangenisstraf

Een Duitser die werkzaam was als verpleegkundige is veroordeeld tot levenslang voor het doden van patiënten vanwege een kater.

De verpleegkundige in München is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het doden van patiënten die hij als te onrustig beschouwde. De 27-jarige Mario G. is schuldig bevonden aan twee moorden en zes pogingen daartoe. Daarnaast is hem verboden ooit nog als verpleegkundige of ouderenverzorger te werken.

Gedurende het proces heeft Mario G. toegegeven dat hij kalmeringsmiddelen aan patiënten op zijn afdeling in een ziekenhuis in München gaf om ze rustiger te maken. De doseringen waren echter zo hoog dat twee patiënten van respectievelijk 80 en 89 jaar oud het niet hebben overleefd.

Als reden voor zijn daden gaf G. aan dat hij een kater had en niet te veel wilde doen tijdens zijn diensten. “Ik was me ervan bewust dat dit tot de dood kon leiden, maar het kon me niet schelen. Ik wilde rust”, aldus de veroordeelde, geciteerd door de rechter.

Volgens lokale media was de bekentenis van G. verbijsterend. De rechter merkte op dat de verdachte had gezegd dat hij waarschijnlijk was doorgegaan met zijn praktijken als hij niet was betrapt. In zijn slotwoord had G. vorige week wel spijt betuigd.

Het geval speelde zich af in de tweede helft van 2020 in een ziekenhuis in het centrum van München. Tijdens de zittingen kwam naar voren dat G. soms al een fles wodka en meer dan tien biertjes consumeerde voordat hij aan zijn diensten begon. Meestal werkte hij ’s nachts.

Het Duitse Openbaar Ministerie had een levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid van vervroegde vrijlating en tbs geëist. Gezien de relatief jonge leeftijd van G. en het feit dat hij spijt heeft betuigd, heeft de rechter afgezien van tbs.