84 miljoen euro aan cocaïne gepakt in haven Rotterdam tussen autobanden uit Turkije

In de Rotterdamse haven is voor ruim 84 miljoen aan cocaïne gepakt tussen autobanden uit Turkije.

Op dinsdag 16 mei 2023 heeft de Douane tijdens een douanecontrole in de Rotterdamse haven een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne ontdekt in een lading autobanden. Het gaat om maar liefst 1124 kilo cocaïne, met een geschatte straatwaarde van 84,3 miljoen euro.

De container waarin de drugs werden aangetroffen, kwam uit Turkije en was bestemd voor een bedrijf in Hellevoetsluis. Bij een controle met narcoticahonden werd de grote hoeveelheid cocaïne gevonden, verdeeld over 23 grote balen en 19 sporttassen die verstopt waren tussen de autobanden. Het vermoeden bestaat dat deze partij verdovende middelen betrokken was bij een zogenaamde ‘switchpartij’. Hierbij wordt de drugs vanuit een container door uithalers omgewisseld met een andere container, die niet automatisch gecontroleerd wordt.

In de afgelopen dagen zijn er meerdere personen aangehouden door de Douane en politie in verband met soortgelijke misdrijven. Of deze aanhoudingen verband houden met deze specifieke partij cocaïne wordt momenteel onderzocht.

Het HARC-team, een langdurig samenwerkingsverband tussen de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, is belast met het verdere onderzoek naar deze zaak. De in beslag genomen drugs zijn inmiddels vernietigd door het Team Bijzondere Bijstand.

De vondst van deze grote hoeveelheid cocaïne illustreert het belang van de intensieve douanecontroles in de Rotterdamse haven en het voortdurende werk van het HARC-team om de drugssmokkel tegen te gaan. De autoriteiten zetten zich onverminderd in om de georganiseerde misdaad te bestrijden en de veiligheid te waarborgen.

©️OM