ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Rechtbank gaat kijken of Taghi zichzelf kan verdedigen in Marengo-proces na aanhouding advocaat Weski

Rechtbank bekijkt of Taghi zijn eigen verdediging kan voeren in grote Marengo liquidatieproces na aanhouding van advocaat Inez Weski.

Hoofdverdachte Ridouan Taghi liet eerder weten zijn eigen verdediging te gaan voeren in het grote liquidatieproces Marengo, nadat zijn advocaat, Inez Weski, werd gearresteerd en de rechtbank gaat zich hierover buigen. De 68-jarige Weski wordt verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen, evenals het delen van informatie van Taghi met zijn contacten buiten de gevangenis. Weski legde noodgedwongen haar verdediging neer na haar arrestatie en blijft momenteel in voorlopige hechtenis.

Tijdens de recente zitting van het Marengo-proces werd de arrestatie van Weski slechts kort besproken door de rechtbank, terwijl advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra wel hun bezorgdheid uitten over de rol van advocaten in een omvangrijk proces zoals Marengo, na deze aanhouding.

Ridouan Taghi wordt verdacht van een reeks liquidaties en pogingen daartoe in het Mocro Maffia-dossier. Hij was geruime tijd de meest gezochte man van Nederland totdat hij werd getraceerd en gearresteerd. Het onderzoek naar Taghi kreeg een impuls na de liquidatie in Marrakech, waarbij ook Marokko betrokken raakte. Taghi kon steeds minder vrij bewegen, en volgens de politiechef in Dubai bevond hij zich sinds 2016 in een villa met gesloten gordijnen. Of hij naar Iran heen en weer pendelde, zoals eerder werd gemeld, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en heeft hij zich sinds 2016 verborgen gehouden in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd opgespoord en gearresteerd in de Colombiaanse stad Medellin. Naast het vermoedelijk opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe, worden Taghi en Saïd R. ook verdacht van leiderschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met grootschalige drugshandel.

Een andere persoon die verband houdt met het Marengo-proces en door geweld om het leven is gekomen, is de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij werd neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard en overleed later in het ziekenhuis. Eerder waren ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, en de onschuldige broer van Nabil B. doodgeschoten. De Vries stond B. bij in het omvangrijke Marengo-liquidatieproces. Hoewel het nog niet duidelijk is of de moorden direct kunnen worden gelinkt aan de verdachten in het Marengo-proces.