© US Army via Wikimedia Commons

9 jaar cel voor poging doodslag op drie personen bij schietpartij in Den Haag

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor een poging doodslag op drie personen bij een schietpartij in Den Haag.

De 29-jarige man is schuldig bevonden inzake poging tot doodslag op 25 juni 2019 tijdens de avondspits op het kruispunt van de Rijswijkseweg en de Van Leeuwenhoekstraat. Op die locatie schoot de verdachte twee keer met een vuurwapen geschoten. Hij opende het vuur op één persoon, maar die miste hij.

Eén van de kogels ketste af op het asfalt en doorboorde het bestuurdersportier van een willekeurig passerende auto. De kogel kwam uiteindelijk terecht op de bijrijdersstoel. De twee inzittenden zijn daarbij niet geraakt. Alle drie de betrokkenen zijn met de schrik vrij gekomen. De verdachte moet aan de bestuurder van de auto een schadevergoeding van € 4.000 betalen.

Van een poging tot doodslag op nog een vierde persoon wordt de man vrijgesproken omdat onvoldoende blijkt dat ook in de richting van die persoon is geschoten. Verder vindt de rechtbank ook niet bewezen dat de man met voorbedachte raad heeft gehandeld zodat vrijspraak volgt voor poging tot moord. Dit leidt ertoe dat de rechtbank tot een lagere straf komt dan door de officier van justitie is geëist.

De man heeft zich tot op de zitting beroepen op zijn zwijgrecht. De reden of aanleiding van de schietpartij blijft een raadsel. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie (OM) kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak.