© Pexels

9 jaar cel voor smokkel 1400 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika via haven Vlissingen

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 9 jaar cel voor de smokkel van 1400 kilo cocaïne via de haven van Vlissingen.

De 47-jarige man had volgens de rechtbank een belangrijke rol bij de invoer van meer dan 1.400 kilo cocaïne verdeeld over drie transporten, vanuit Zuid-Amerika. Hij zorgde ervoor dat de cocaïne te traceren was en uiteindelijk op de juiste plek terechtkwam. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan het witwassen van bijna 750 duizend euro.

De verdachte kwam in het vizier van de politie toen zijn (schuil)naam opdook in een onderzoek naar drugstransporten. Verschillende opsporingsmethodes werden ingezet, waaronder observatie en afluisteren. Uit Encrochat- en SkyECC-berichten bleek dat de man contacten onderhield over de invoer van cocaïne. Ook werd er gestart met een WOD-traject (Werken Onder Dekmantel) waarbij een undercoveragent in zijn leven en dat van zijn gezin infiltreerde. Na zijn aanhouding in september 2020 ging het WOD-traject verder en ontstond er zelfs een relatie tussen de partner van de verdachte en de undercoveragent. Vanwege fouten die zijn gemaakt in dit traject, heeft het Openbaar Ministerie besloten de resultaten van het WOD-traject niet als bewijs te gebruiken.

De rechtbank oordeelt dat de invoer van cocaïne en georganiseerde drugshandel een ontwrichtende invloed hebben op de samenleving. De cruciale rol van de verdachte en zijn strafblad werden meegenomen in de bepaling van de straf. Ook werd rekening gehouden met de onherstelbare vormverzuimen (onrechtmatigheden) in het WOD-traject. Hierdoor is er één jaar gevangenisstraf in mindering gebracht en heeft de verdachte een celstraf van 9 jaar gekregen.