92 jaar gevangenisstraf voor Mexicaanse burgemeester in zaak ontvoering activisten

Voormalige Mexicaanse burgemeester krijgt 92 jaar cel in zaak rond ontvoering activisten.

Op woensdag is een voormalige Mexicaanse burgemeester, José Luis Abarca, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 92 jaar wegens zijn betrokkenheid bij de ontvoering van zes activisten in 2013. De 62-jarige Abarca wordt ook verdacht van de beruchte verdwijning van 43 studenten in 2014, maar daarvoor moet hij nog terechtstaan.

De zes activisten verdwenen in mei 2013 in de buurt van de stad Iguala, gelegen in het zuiden van Mexico. Destijds bekleedde Abarca de functie van burgemeester van die stad. Later werden de lichamen van de activisten gevonden, waarbij onder hen ook de bekende linkse politicus Arturo Hernández Cardona was.

Naast de gevangenisstraf is Abarca ook veroordeeld tot het betalen van een boete van 920.700 Mexicaanse peso, wat ongeveer overeenkomt met 48.000 euro.

De oud-burgemeester wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning en vermoedelijke moord op 43 studenten in 2014, toen hij nog in functie was als burgemeester. De studenten waren onderweg naar een bijeenkomst en zijn hoogstwaarschijnlijk overgedragen aan een drugskartel. Tot op heden zijn er slechts enkele stoffelijke resten van enkele studenten gevonden.

Abarca en zijn vrouw werden ruim een maand na de verdwijning van de studenten gearresteerd. Ze zullen op een later moment terechtstaan voor hun betrokkenheid bij deze beruchte zaak.

De veroordeling van José Luis Abarca voor de ontvoering van de activisten markeert een belangrijke stap in de zoektocht naar gerechtigheid. Het toont aan dat de autoriteiten vastberaden zijn om verantwoordelijkheid te laten nemen voor misdaden tegen activisten en studenten in Mexico. Het proces tegen Abarca met betrekking tot de verdwijning van de 43 studenten zal naar verwachting in de nabije toekomst plaatsvinden.