Verdachte gepakt door FIOD voor verhullende bedrijfsconstructies via Dubai, Cyprus en Seychellen

De FIOD heeft een verdachte gepakt voor verhullende bedrijfsconstructies via onder meer Dubai, Cyprus en de Seychellen.

Op 8 mei heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) doorzoekingen uitgevoerd in een woning en op verschillende bedrijfslocaties als onderdeel van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar een 68-jarige man. De man wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Tijdens de doorzoekingen werd er gezocht naar documenten die kunnen bijdragen aan het onderzoek. Er zijn echter geen aanhoudingen verricht.

Het vermoeden bestaat dat de verdachte geld uit zijn ondernemingen heeft weggesluisd naar buitenlandse bedrijven in Dubai, Cyprus, de Seychellen, het Verenigd Koninkrijk en het Isle of Man, via complexe bedrijfsconstructies. Hoewel deze buitenlandse ondernemingen niet op naam van de verdachte staan, wordt vermoed dat hij in werkelijkheid de eigenaar is. De verdenking is dat hij door middel van deze constructies miljoenen aan inkomsten en vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst heeft gehouden en daardoor niet de vereiste belasting heeft betaald.

Om het wegsluizen van geld mogelijk te maken, heeft de verdachte naar verluidt samenwerking gezocht met anderen om onder andere valse leningsovereenkomsten op te stellen. Deze overeenkomsten dienden als dekmantel voor het verduisterde geld. Daarnaast worden er aanwijzingen onderzocht waaruit blijkt dat mogelijk onterechte kosten ten laste zijn gebracht van de Nederlandse fiscale winst van een van de ondernemingen.

Het onderzoek van de FIOD richt zich op het opsporen en aanpakken van financiële en fiscale fraude. Door middel van dergelijke onderzoeken streeft de FIOD naar een eerlijke en rechtvaardige samenleving.