Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Inhoudelijke behandeling rechtszaak verdachte uitvoerders liquidatie Peter R. de Vries van start

Vanochtend is in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, de ‘Bunker’, de inhoudelijke behandeling van de strafzaken rondom de moord op Peter R. de Vries begonnen.

Negen verdachten staan terecht, waaronder de vermoedelijke schutter en de organisator van de moord. Zeven van hen worden beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie met als doel het plegen van zwaar geweld met een terroristisch oogmerk.

Peter R. de Vries, de gerenommeerde misdaadverslaggever, werd op 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later. Direct na de aanslag werden Delano G. (23) en Kamil E. (36) aangehouden, waarbij G. wordt verdacht van de moord en E. van het besturen van de vluchtauto.

Tegen de twee werd eerder levenslang geëist. Na verklaringen van een nieuwe getuige werd besloten om de zaak opnieuw te behandelen. De politie ging ondertussen verder met het onderzoek en kreeg meer verdachten in beeld. De groep rond Krystian M. en een wapenarsenaal in Alphen aan den Rijn kwamen hierbij in beeld.

M. zou de liquidatie volgens het OM hebben georganiseerd als soort makelaar tussen de opdrachtgever(s) en de uitvoerders. Deze groep verdachten moet in een aparte rechtszaak terechtstaan voor de liquidatie.