Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

OM: ‘Verdachte Kamil E. hield geliquideerde misdaadjournalist Peter R. de Vries al langer in de gaten’

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat verdachte Kamil E. de geliquideerde misdaadjournalist Peter R. de Vries in de gaten hield voor zijn dood.

Dat bleek vandaag tijdens een zitting. E. heeft verklaard niets van de liquidatie te hebben geweten en die dag opdracht te hebben gekregen om iemand van Rotterdam naar Amsterdam te rijden. Van een moord was hij naar eigen zeggen niet op de hoogte. Het OM ziet dit duidelijk anders en verdenkt de 35-jarige Pool ervan de misdaadjournalist in de gaten te hebben gehouden. Volgens de officier zou E. op 23 juni en 28 juni op camerabeelden te zien zijn terwijl hij De Vries observeert in de omgeving van de studio van RTL Boulevard. Zelf zegt de verdachte zeker geen voorverkenningen te hebben uitgevoerd en was hij op 23 juni wel in Amsterdam maar op 28 juni zou hij op bezoek zijn geweest bij zijn moeder. De andere verdachte Delano G. heeft geen verklaringen afgelegd en beroept zich sinds zijn aanhouding op zijn zwijgrecht.

De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moord daarmee te maken heeft is nog niet bekend en zal uit onderzoek moeten blijken.

In verband met de liquidatie zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’. Een mogelijke opdrachtgever voor de liquidatie van de bekendste misdaadjournalist van Nederland is voor zover bekend nog niet in beeld.