VIDEO: Nederlander gepakt voor binnenhalen ruim 5 miljoen euro met illegale IPTV streamingdienst

Een Nederlandse man is gearresteerd op verdenking van het aanbieden van een illegale streamingdienst voor films, series en televisiezenders.

De arrestatie vond plaats na een uitgebreid onderzoek door de Spaanse politie, die ontdekte dat hij aan het hoofd stond van een bende die sinds 2015 meer dan vijf miljoen euro had verdiend met deze illegale activiteiten.

Werkwijze van de Bende

De bende maakte gebruik van geavanceerde apparatuur om satellietsignalen van over de hele wereld te onderscheppen en te decoderen. Deze signalen werden vervolgens illegaal aangeboden aan hun klanten. De streamingdienst had meer dan 14.000 abonnees, die tussen de 10 en 19 euro per maand betaalden voor toegang tot meer dan 130 internationale televisiezenders en duizenden films en series.

Ingrijpen van de Politie

De Spaanse politie heeft de illegale streamingdienst uit de lucht gehaald. Gebruikers van de dienst zien nu een website van de politie waarop staat dat de dienst is beëindigd.

Aanleiding en Onderzoek

De zaak kwam eind 2022 aan het licht na een klacht van de Alliance for Creativity and Entertainment (ACE), een samenwerkingsverband van bedrijven in de entertainmentsector die auteursrechten beschermt. Onder de leden van ACE bevinden zich grote namen zoals Apple TV, Amazon, HBO, Netflix, Paramount, Walt Disney, en Warner Bros.

De Spaanse recherche ontdekte verschillende websites die werden beheerd door diverse bedrijven. De man achter deze operaties bleek een Nederlandse expat te zijn die zich op de Canarische Eilanden had gevestigd. In totaal zijn er acht leden van de bende gearresteerd in Las Palmas, Madrid, Oviedo en Málaga.

Impact en Oproep

Met deze arrestatie hoopt de Spaanse politie een significante slag te hebben geslagen tegen de illegale streamingindustrie. De autoriteiten blijven echter waakzaam en roepen het publiek op om geen gebruik te maken van illegale streamingdiensten, aangezien dit niet alleen illegaal is, maar ook de rechten van contentmakers schaadt.