Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Criminelen dumpen drugsafval crystal meth vermengd met mest op akkers Baarle-Nassau

De politie heeft dinsdag 21 mei 2024 een grootschalig onderzoek uitgevoerd op twintig akkers in Baarle-Nassau, na een anonieme tip over mogelijk uitgereden drugsafval.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Omgevingsdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tip Leidt tot Onderzoek en Verontreinigingsvondst

Eerder dit jaar ontving de politie een anonieme tip over een mogelijke vervuiling op een akker in Baarle-Nassau. De tip wees op het uitrijden van mest die vermengd zou zijn met drugsafval. Na onmiddellijke bemonstering bleek dat de akker inderdaad verontreinigd was met drugsafval. De politie besloot daarop om verder onderzoek te doen op andere akkers in de omgeving.

Verontreiniging op Drie Akkers Aangetoond

In mei werden monsters afgenomen van twintig verschillende akkers in de regio. Uit deze monsters bleek dat drie van de onderzochte akkers verontreinigd zijn met metamfetamine, een schadelijke stof die afkomstig is van de productie van Crystal Meth. De vondst van deze verontreiniging wijst op een ernstig milieudelict met mogelijk gevaarlijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu.

Drie Verdachten Verhoord

In verband met de verontreiniging zijn drie mannen uit Baarle-Nassau, in de leeftijd van 48, 49 en 72 jaar, door de politie verhoord. Deze mannen zijn eigenaren van de vervuilde akkers en worden verdacht van betrokkenheid bij het uitrijden van de verontreinigde mest.

Maatregelen en Voortgang van het Onderzoek

De gemeente Baarle-Nassau heeft in samenwerking met de Omgevingsdienst bestuurlijke maatregelen genomen tegen de verdachten. Daarnaast is de opsporingsdienst van de NVWA betrokken bij het onderzoek om ervoor te zorgen dat de voedselkwaliteit niet in gevaar komt.

Het onderzoek naar de volledige omvang van de vervuiling en de betrokkenheid van de verdachten wordt voortgezet in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie. De autoriteiten zetten alles op alles om te voorkomen dat dergelijke gevaarlijke stoffen de voedselketen binnendringen en om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.