Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man uit Lith krijgt 15 jaar cel en moet 12,5 miljoen euro betalen voor leiden drugsbende

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Lith veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar vanwege zijn leidende rol in een internationaal opererende drugsorganisatie.

Naast de zware celstraf moet de man ook 12,5 miljoen euro, de winst die hij met de drugshandel heeft verkregen, afstaan aan de Staat. De uitspraak betrof niet alleen de hoofdverdachte, maar ook zijn toenmalige partner, zijn stiefzoon, en twee andere medeverdachten, die allemaal hun straf niet ontliepen voor hun betrokkenheid bij de criminele organisatie.

Leiding Over een Grootschalige Drugsorganisatie

De hoofdverdachte stond van november 2015 tot februari 2023 aan het roer van de criminele organisatie. Hij hield zich dagelijks bezig met het leiden van de organisatie, die zich voornamelijk richtte op de grootschalige handel in verdovende middelen en het witwassen van de daaruit voortvloeiende geldbedragen. Onderschepte berichten tussen de leden van de organisatie schetsen een beeld van een zeer actieve en winstgerichte onderneming die elke kans aangreep om snel en veel geld te verdienen via illegale handel.

Rol van de Verdachten in de Criminele Organisatie

De 42-jarige man gaf zijn medewerkers nauwgezette instructies voor het ophalen en afleveren van geld, drugs, en waardevolle goederen zoals luxe horloges. Hij speelde een centrale rol in het transport en de handel in drugs, en was tevens verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële administratie van de organisatie.

Veroordeling van de Ex-partner

De toenmalige partner van de hoofdverdachte, een 46-jarige vrouw, profiteerde vier jaar lang van zijn illegale inkomsten. Ondanks dat zij volledig op de hoogte was van zijn criminele activiteiten, besloot zij zijn geld wit te wassen. De rechtbank legde haar een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Geldkoerier en Andere Medeplichtigen

Een 32-jarige man uit Waalwijk, die jarenlang als vaste geldkoerier fungeerde voor de organisatie, werd veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf. Hij was verantwoordelijk voor het ophalen en wegbrengen van grote contante bedragen, vaak in het kader van ondergronds bankieren.

Daarnaast kreeg een 29-jarige man uit Oss een gevangenisstraf van 2,5 jaar opgelegd. Hij was betrokken bij het transport van drugs, het ophalen van geld, en het afleveren van luxe goederen in opdracht van de hoofdverdachte.

Straf voor de Stiefzoon

De 20-jarige stiefzoon van de hoofdverdachte vervulde een rol die vergelijkbaar was met die van de man uit Oss. Hij werd veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd.

Justitie Trekt een Strenge Lijn

Deze zaak onderstreept de serieuze consequenties van betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit. De harde straffen die zijn uitgedeeld tonen aan dat de justitiële autoriteiten vastberaden zijn om degenen die actief zijn in dergelijke criminele netwerken stevig aan te pakken.