Chirurg die dochter gaatje liet boren in schedel patiënt tijdens operatie riskeert 5 jaar cel

In de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken heeft een chirurg haar 13-jarige dochter laten helpen bij een spoedoperatie.

Tijdens deze operatie zou het meisje zelfs een gaatje in de schedel van de patiënt hebben geboord. Het incident heeft geleid tot ernstige zorgen over de medische ethiek en veiligheid.

Rechtszaak en Mogelijke Straf

De chirurg staat op het punt een rechtszaak te ondergaan. Indien zij schuldig wordt bevonden, kan zij geconfronteerd worden met een gevangenisstraf tot vijf jaar en/of een schadevergoeding. De zaak benadrukt de noodzaak van strikte naleving van medische en juridische normen.

Patiënt en Gevolgen

De operatie vond plaats in Graz, waarbij de 33-jarige patiënt ernstig hoofdletsel had. Hoewel de operatie aanvankelijk succesvol leek, ondervindt de patiënt maanden later nog steeds problemen met werkhervatting. De langdurige gevolgen voor de patiënt benadrukken de impact van de incidenten op de zorgkwaliteit.

Verlies van Werk en Waarschuwingen

Als gevolg van het incident zijn zowel de chirurg als een specialist betrokken bij de operatie ontslagen. Andere medewerkers van het ziekenhuis hebben een officiële waarschuwing ontvangen. Dit reflecteert de ernst waarmee het ziekenhuis het incident behandelt.

Onderzoek door Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de gehele medische staf van het ziekenhuis. Dit onderzoek beoogt het vaststellen van de verantwoordelijkheden en mogelijke tekortkomingen binnen het team.

Reactie van de Advocaat van de Patiënt

De advocaat van de patiënt heeft scherpe kritiek geuit op zowel de medische staf als het ziekenhuis. Er is geen contact opgenomen met de patiënt en geen verontschuldigingen aangeboden, wat de onvrede van de patiënt en zijn vertegenwoordiger vergroot.

Professionele Kritiek van Traumachirurgen

Traumachirurgen hebben hun afschuw geuit over het gebruik van een kind in een operatie, waarbij zij benadrukken dat dit zowel ongepast als gevaarlijk was. Deze kritiek onderstreept de noodzaak voor strikte ethische normen en de bescherming van patiënten in medische omgevingen.