Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

15 keer levenslang voor verpleegkundige na moord op zeven baby’s

De Britse verpleegkundige Lucy Letby is veroordeeld voor de moord op zeven baby’s en nog eens zeven pogingen tot moord. Ze kreeg vijftien keer levenslang.

Letby heeft altijd ontkend schuld te hebben aan de misdaden waarvan ze wordt beschuldigd.

Bijnaam en signalen

Letby stond onder haar collega’s bekend als “Nurse Death” vanwege de opvallend hoge sterftecijfers onder haar zorg. Ondanks deze verontrustende signalen werden de zorgen door het ziekenhuis, Countess of Chester Hospital, genegeerd of afgedaan als ongegrond.

Onderzoek door commissie-Thirlwall

De commissie-Thirlwall is ingesteld om te onderzoeken hoe het ziekenhuis tekortschiet in het vroegtijdig signaleren van problemen. Het onderzoek richt zich op waarom waarschuwingen over Letby pas later serieus werden genomen en de tekortkomingen in de reactie van het ziekenhuis op de signalen.

Reputatieschade en tekortkomingen

Het ziekenhuis leek aanvankelijk meer bezorgd over de reputatieschade dan over de veiligheid van de baby’s. Deze focus op reputatie leidde tot het negeren van signalen over Letby en het uitblijven van een vroegtijdig politieonderzoek. Letby werd weliswaar overgeplaatst naar een administratieve functie, maar de politie werd pas veel later ingeschakeld. Ook de Inspectie Gezondheidszorg miste belangrijke signalen.

Toekomst van de hoorzittingen

De hoorzittingen over de zaak duren naar verwachting tot begin volgend jaar. Er zijn zorgen over de beperkingen van de commissie en de mogelijkheid van gerechtelijke dwalingen, vergelijkbaar met eerdere gevallen zoals Lucia de Berk in Nederland.

Reacties en kritiek

Voorzitter Thirwall van de commissie benadrukt dat het buiten het mandaat van de commissie valt om te oordelen over Letby’s schuld. De Britse minister van Volksgezondheid heeft twijfel aan het oordeel van de rechters ongepast genoemd, wat aangeeft hoe gevoelig en complex deze zaak is.