El Chapo Guzmán in betere tijden!

Argumenten advocaten drugsbaas ‘El Chapo’ verworpen, levenslange celstraf is definitief

De levenslange veroordeling van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is definitief.

Dat heeft de federale procureur van Brooklyn bekendgemaakt. De advocaten van Chapo hadden tien argumenten ingebracht tegen zijn veroordeling. De rechter, Jon Newman, heeft alle argumenten in een 44 pagina’s tellende uitspraak verworpen. Dat houdt in dat de levenslange gevangenisstraf voor onder meer leiden van een criminele organisatie, drugssmokkel en witwassen nu definitief is.

El Chapo wordt gezien als een van de kopstukken van het Sinaloa-drugskartel. Samen met onder meer Ismael ‘El Mayo’ Zambada stond hij jarenlang aan het hoofd van een gigantische criminele organisatie. El Mayo wordt nog steeds als de grote baas gezien. De zonen van El Chapo, bekend als Los Chapitos, hebben de handel van hun vader overgenomen en voortgezet. In 2019 werd Chapo zelf door de Amerikaanse autoriteiten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor grootschalige drugssmokkel en liquidaties.

Emma Coronel Aispuro, de vrouw van Chapo, is ook aangehouden en vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij onder meer drugshandel. Ze is uiteindelijk schuldig bevonden en heeft ook een gevangenisstraf opgelegd gekregen. Na een deal met justitie in de VS heeft ze een veel lagere straf opgelegd dan haar man, El Chapo.