Kabinet investeert fors (100 miljoen euro extra) in digitaal politiewerk en wijkagenten

Het nieuwe kabinet trekt miljoenen extra uit voor zowel digitaal politiewerk als politiewerk in de wijken.

Met een totaalbedrag van 280 miljoen euro, waarvan 180 miljoen al was aangekondigd en 100 miljoen extra vandaag is bevestigd, wil het kabinet de politie ondersteunen om beter te kunnen inspelen op de uitdagingen van deze tijd. De precieze bestemming van deze extra 100 miljoen euro zal op een later moment door de minister van Justitie en Veiligheid worden toegelicht.

Focus op digitale opsporing en bereikbaarheid

Korpschef Janny Knol reageert positief op de nieuwe investeringen: “Het nieuwe kabinet legt nieuwe accenten en trekt daar ook geld voor uit.” Ze wijst op de noodzaak van een betere aanpak van digitale criminaliteit, zoals cybercrime, waarbij de impact op slachtoffers vaak groot is. Ook zijn er plannen voor de ontwikkeling van innovatieve politieloketten op drukbezochte locaties zoals stadhuizen, stations en ziekenhuizen. Dit moet de politie beter bereikbaar maken voor burgers.

Oplopende financiële tekorten

Ondanks deze positieve ontwikkelingen kampt de politie met structurele tekorten. In het najaar van 2023 werd al gewaarschuwd voor een tekort van 200 miljoen euro om de basisoperaties op orde te krijgen, en nog eens 200 miljoen euro om de grote maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Door stijgende kosten en toenemende zorg voor politiemensen, waaronder beroepsgerelateerde gezondheidsklachten zoals PTSS, zijn deze tekorten verder opgelopen. Volgens Janny Knol is er dringend behoefte aan goede arbeidsomstandigheden en zorg voor politiemensen.

Taskforce voor financiële besparingen

Om financieel gezond te blijven, is de politie bezig met het identificeren van mogelijke besparingen. Een speciaal opgerichte taskforce onderzoekt manieren om het beschikbare budget efficiënter in te zetten en het werk van de politie effectiever te organiseren. “Goed politiewerk begint bij goede arbeidsomstandigheden en zorg voor onze mensen,” aldus Knol.

Uitvoerbaarheid en samenwerking

Veiligheid staat hoog op de agenda van het nieuwe kabinet, maar Janny Knol benadrukt dat dit gepaard moet gaan met realistische en uitvoerbare plannen. Ze wijst onder meer op de noodzaak voor de zorgsector om meer te kunnen doen bij problemen rond personen met verward gedrag. De politie staat open voor verdere samenwerking om een evenwichtig veiligheidsbeleid te ontwikkelen.