© crime-nieuws.nl

Aanhoudingen in Amsterdam voor beleggingsfraude van ruim 26 miljoen euro

In Amsterdam zijn aanhoudingen verricht voor beleggingsfraude waarbij ruim 26 miljoen euro zou zijn buitgemaakt.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft op dinsdag 11 april twee personen gearresteerd en een woning doorzocht in verband met grootschalige beleggingsfraude. De twee verdachten, een 26-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Amsterdam, worden beschuldigd van witwassen. De man wordt daarnaast verdacht van het aanbieden van beleggingsdiensten zonder vergunning en valsheid in geschrifte.

Tijdens de doorzoeking van de woning in Amsterdam heeft de FIOD beslag gelegd op drie auto’s ter waarde van 700.000 euro, sierraden en kunst ter waarde van 1,5 miljoen euro, kleding en andere waardevolle spullen. Er is beslag gelegd op de woning van de verdachten ter waarde van 7,5 miljoen euro.

Het onderzoek van de FIOD begon na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen de man. De AFM vermoedde dat hij beleggingsdiensten aanbood zonder vergunning. Diverse banken hadden grote onverklaarbare overboekingen op de bankrekening van de verdachte gemeld. Volgens de banken duiden deze geldstromen op een piramidespel of ponzifraude, waarbij de inleg van de ene belegger als rendement wordt uitbetaald aan een andere belegger.

De FIOD vermoedt dat de verdachte in totaal ongeveer 26 miljoen euro heeft ontvreemd van beleggers en zichzelf heeft verrijkt door het geld uit te geven aan een zeer luxe levensstijl, waaronder dure auto’s, sieraden, vakanties, kunst en huur van een privéjet.

Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket. De vrouw is na verhoor vrijgelaten, terwijl de man voor 14 dagen in bewaring is gesteld en voorgeleid aan de rechter-commissaris.