Aanhoudingen in onderzoek FIOD belastingfraude en oplichting 2,2 miljoen euro

De FIOD heeft aanhoudingen verricht in een onderzoek naar belastingfraude en oplichting van 2,2 miljoen euro.

Op maandag 15 mei 2023 heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) drie personen aangehouden en twee doorzoekingen verricht in verband met een vermoedelijke omzetbelastingfraude en oplichting. Een 43-jarige vrouw en een 51-jarige man uit de gemeente Altena, evenals een 55-jarige man uit de gemeente Goeree-Overflakkee, zijn gearresteerd. Het drietal en het bedrijf waar ze werkzaam zijn, worden verdacht van frauduleuze praktijken. Tijdens de doorzoekingen in een woning en een bedrijfspand in de gemeentes Westland en Altena heeft de FIOD digitale en fysieke administratie in beslag genomen.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het betreffende bedrijf is actief in de handel van bloemen en planten. Naar verluidt hebben de verdachten gedurende meerdere jaren te hoge bedragen aan omzetbelasting teruggevorderd. De geschatte schade voor de staatskas bedraagt naar schatting 1,2 miljoen euro.

Daarnaast worden de verdachten ook beschuldigd van oplichting van een factoringsbedrijf. Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een externe partij. In ruil voor een vergoeding ontvangt het bedrijf direct het geld. De verdachten zouden door middel van valse facturen het factoringsbedrijf hebben benadeeld. Het betreffende factoringsbedrijf heeft aangifte gedaan en naar schatting is er sprake van een oplichting van 2,2 miljoen euro.

Het onderzoek, dat wordt geleid door het Functioneel Parket, is nog gaande. Het is mogelijk dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

De FIOD zet zich in voor het opsporen en bestrijden van financieel-economische fraude en belastingontduiking. Door middel van intensieve samenwerking met andere opsporingsdiensten en de Belastingdienst werkt de FIOD aan een rechtvaardige en integere samenleving.