Amsterdammers cel in na aanslag met explosief zware drugsmilieu Antwerpen “voor 1000 euro”

In België zijn Amsterdammers veroordeeld voor een aanslag met een explosief op een horecapand voor 1000 euro.

De rechtbank van Antwerpen heeft twee mannen uit Amsterdam veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een aanslag op eethuis Pokebowl Place in Borgerhout. Op 18 juli 2022 plaatste de 19-jarige Ilyaas S. een vuurwerkstaaf aan de gevel van het restaurant, wat resulteerde in een brand. Zijn chauffeur, Aser S. (27), bracht hem naar de locatie en zou hem later weer ophalen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

De horecazaak was al eerder het doelwit geweest van aanslagen, vermoedelijk vanwege een conflict in het drugsmilieu waarbij de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik betrokken is. In een periode van zes weken waren er twaalf aanslagen gepleegd op panden die gelinkt waren aan de familie.

De uitvoerder (Ilyaas S.) werd kort na de explosie aangehouden. Hij was op dat moment nog aan het bellen met zijn medeverdachte. In zijn telefoon werden chatgesprekken gevonden waarin de aanslag werd besproken. Tijdens de zitting van de rechtbank bekende Ilyaas S. zijn betrokkenheid, nadat hij aanvankelijk had gezwegen en weigerde te praten. Hij verklaarde dat hij in Amsterdam was benaderd voor een “job” in Antwerpen, waarbij hij 1.000 euro kon verdienen. De jongeman, verslaafd aan lachgas en veel op straat te vinden, stemde hiermee in.

Ilyaas S. vroeg aan de rechtenstudent Aser S. om hem naar Antwerpen te rijden. Volgens Ilyaas S. ontving hij onderweg instructies om het vuurwerk op te halen. Aser S. beweerde dat hij niet op de hoogte was van de aanslagplannen en dacht dat ze alleen lachgas zouden gebruiken. De rechtbank vond de uitleg ongeloofwaardig en heeft 4 jaar cel aan de uitvoerder en 40 maanden opgelegd aan de chauffeur.

Het onderzoek naar de aanslag en het bredere drugsmilieu in Antwerpen zal naar verwachting voortgezet worden, aangezien er mogelijk nog andere betrokkenen zijn.