Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Aanklager justitie in VS beschuldigd van beschermen kindermisbruikende oom die 39 keer levenslang uitzit

De aanklager zou de kindermisbruiker hebben beschermd door de jaren heen. De verdachte heeft uiteindelijk 39 keer levenslang plus 1710 jaar cel gekregen.

Jana Bradford, een gekozen aanklager in landelijk Arkansas, wordt beschuldigd van het gebruik van haar juridische kennis en lokale connecties om haar oom Barry Walker te beschermen, die vorig jaar schuld bekende aan het verkrachten en misbruiken van 31 kinderen, waarvan sommige herhaaldelijk.

In oktober werd een civiele rechtszaak aangespannen waarin beweerd wordt dat mevrouw Bradford en andere familieleden van Walker samenwerkten om hem te beschermen en opzettelijk nalieten om zijn misbruik te melden, om zijn florerende bouwbedrijf en de politieke belangen van mevrouw Bradford te beschermen.

Volgens de klacht “ontwikkelden de familieleden gezamenlijk een strategie om Walker te beschermen in verband met het lopende onderzoek, omdat ze wisten dat een negatieve uitkomst de reputatie van de familie en de politieke belangen zou schaden.”

Een van de slachtoffers, nu 22 jaar oud, vertelde aan NBC News: “De mensen die op de hoogte waren van Barry zijn even medeplichtig aan wat er met mij en al die andere meisjes is gebeurd. Elk volwassene dat in de buurt was, eerlijk gezegd. Niemand deed iets. Ze hebben ons in de steek gelaten.”

Het wangedrag van Walker was al tientallen jaren publiekelijk bekend, en mevrouw Bradford heeft hard gewerkt om de naam van de 59-jarige te zuiveren. In maart 2000 pleitte Walker schuldig i zake het misbruiken van een meisje van een jaar oud en kwam een jaar later vrij.

In 2004 beweerde een ander slachtoffer, een meisje van 3 jaar oud, dat Walker haar had misbruikt, wat leidde tot een onderzoek door de staatspolitie. Mevrouw Bradford verzocht de staat om gratie te verlenen aan Walker.

Dat was niet alles want er volgden meer beschuldigingen in 2006, 2010 en 2014, waarvan de laatste resulteerde in de opsluiting van Walker.

De verdachte aanklager ontkent in de krachtigst mogelijke bewoordingen dat ze wist van het misbruik van oom Barry Walker of iets heeft gedaan om zijn verwerpelijke gedrag te verhullen, zo verklaarde haar advocaat aan NBC. “Aangezien mevrouw Bradford zelfs niet op de hoogte was van de voortdurende criminele daden van Barry Walker, kan zij zeker niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn acties en de schade die hij heeft veroorzaakt.”

De kindermisbruikende oom zit momenteel een straf van 39 keer levenslang uit, met een totale duur van 1.710 jaar, zonder kans op voorwaardelijke vrijlating. De zaak wordt beschouwd als een van de ergste reeksen misdaden in de geschiedenis van de staat.