ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaat en neef Ridouan Taghi was volgens justitie soort boodschapper en blijft voorlopig vastzitten

Youssef T., de advocaat en neef van Ridouan Taghi, blijft voorlopig in voorarrest.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald tijdens de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen de advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 38-jarige T. zijn positie als advocaat misbruikt en gefungeerd als soort boodschapper tussen Taghi en de rest van de organisatie. Zijn voorarrest is verlengd en T. blijft de komende maanden nog vastzitten.

De advocaat werd op 8 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens justitie zou T. als soort boodschapper hebben gefungeerd voor de vermeende topcrimineel. Via briefjes werden tijdens bezoeken berichten doorgegeven. Dat zou volgens het OM blijken uit afgeluisterde gesprekken en beelden.

De recherche startte in februari 2021 een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke communicatie die RIdouan Taghi vanuit de gevangenis met de buitenwereld zou hebben. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI door zou zijn gegaan met criminele activiteiten. Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat de neef zijn positie als advocaat mogelijk zou misbruiken.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en Taghi ook daadwerkelijk strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd. T. is formeel aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel, witwassen en het voorbereiden van liquidaties.