ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaten kroongetuige Nabil B. Marengo-proces Taghi eisen eerdere vrijlating vanwege enorme blunders OM

De advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-liquidatieproces tegen Ridouan Taghi, willen dat hun cliënt eerdere vrijkomt.

De verdediging is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) zodanig geblunderd heeft dat een kortere straf voor B. op zijn plaats is. Dat hebben de advocaten bekendgemaakt tijdens de zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

‘Wij vragen om sympathie en coulance, omdat de ellende waar hij doorheen heeft moeten gaan nadat hij had besloten met politie en justitie te gaan samenwerken, eigenlijk geen kroongetuige in Nederland mag overkomen.’ Aldus advocaten Onno de Jong en Peter Schouten die de kroongetuige bijstaan. De twee zijn niet erg positief over de werkwijze van het OM. Volgens Schouten is er sprake van een ‘giftige cocktail van naïviteit, incompetentie en arrogantie’.

Vanaf het begin zou de kroongetuige hebben gewezen op het gevaar. Zijn waarschuwingen zijn kennelijk niet erg serieus genomen door het OM. Zo is één van de grootste blunders het bekendmaken van de kroongetuigendeal in 2018 terwijl er nog nauwelijks veiligheidsmaatregelen waren genomen voor Nabil B. en zijn familie. Enkele dagen later werd zijn onschuldige broer Reduan B. doodgeschoten. De schutter is inmiddels veroordeeld maar heeft geen namen van opdrachtgevers of andere betrokkenen genoemd.

Dat was niet alles want meerdere keren, maar liefst vier keer, werden er per ongeluk foto’s van Nabil B. in het strafdossier gestopt en verspreid. Daarnaast vindt de verdediging dat het feit dat er drie personen uit de omgeving van de kroongetuige zijn geliquideerd, zou moeten leiden tot strafkorting. Het OM ziet dit anders en wil dat B. 8 jaar uitzit voor zijn rol bij liquidaties. De advocaten willen dat hij na 6,5 jaar op vrije voeten komt.